De key note van circa 45 minuten is bedoeld voor een breder publiek. Het geeft inzicht in de concepten van scenarioplanning en de waarde die het kan hebben voor strategische besluitvorming binnen organisaties. Dit via een stapsgewijze aanpak en aansprekende voorbeelden.
De presentatie van circa 60 minuten is bedoeld voor een beperkte groep deelnemers en is specifiek voor jouw organisatie en zoveel mogelijk interactief. Na introductie krijgen de deelnemers actuele informatie over de nieuwste trends en ontwikkelingen die van invloed zijn op de organisatie. Denk hierbij aan maatschappelijke, geopolitieke, technologische, klimaat gerelateerde en macro-economische aspecten. Deze inzichten benadrukken het belang van het effectief omgaan met onzekerheden. Vervolgens wordt uitgelegd hoe scenarioplanning als waardevol instrument kan dienen om hiermee om te gaan. Er wordt een stapsgewijze benadering voor scenarioplanning geïntroduceerd, met voorbeelden gericht op de korte en lange termijn.
Scenarioplanning kan organisaties helpen zich praktisch voor te bereiden op een onzekere toekomst. Een algemene masterclass of specifieke workshop bij jouw organisatie duikt dieper in het scenarioplanningsproces, waardoor deelnemers de concepten volledig kunnen begrijpen en toepassen aan de hand van een concrete business case.
Een workshop beslaat in de regel uit drie opeenvolgende dagdelen.
Het eerste dagdeel bevat een uitgebreide introductie tot het concept van scenarioplanning waarna de belangrijkste trends en ontwikkelingen in kaart worden gebracht die van invloed zijn op het verdienmodel van de organisatie. Op basis hiervan worden de relevante toekomstscenario’s gecreëerd.
Tijdens het tweede dagdeel beoordelen de deelnemers de toekomstscenario’s op hun potentiële impact op de business drivers en het verdienmodel van jouw organisatie.
In het afsluitende dagdeel bepalen de deelnemers de belangrijkste prioriteiten en initiatieven die eventueel in het strategische plan van de organisatie kunnen worden opgenomen.
Een begeleid scenario project in nauwe samenwerking met jouw organisatie. Een typisch project beslaat een periode van ca. 3 maanden. Er wordt een intern projectteam aangesteld onder begeleiding van Crossing Futures. Om draagvlak te verzekeren en kosten te besparen wordt het merendeel samen met de organisatie ontwikkeld, georganiseerd en gefaciliteerd.
Het team brengt de belangrijkste trends en ontwikkelingen in kaart die van invloed zijn op het verdienmodel van de organisatie. Op basis hiervan worden de relevante toekomstscenario’s gecreëerd. Vervolgens wordt de potentiële impact op de business drivers en het verdienmodel van de organisatie bepaald waarna de belangrijkste strategische prioriteiten en initiatieven worden geïdentificeerd.
De uitkomst wordt door het team gepresenteerd en toegelicht in een eindrapport met een overzicht van relevante toekomstscenario’s voor de organisatie samen met een impact-analyse op het verdienmodel en de strategie van de organisatie.
Naast de presentatie en in-house workshop kan ook een onafhankelijke en eerlijke strategische dialoog worden gevoerd over de toekomstvisie van jouw organisatie. Dit zijn één of meerdere gesprekken op maat met het management. De conversatie is zoveel mogelijk interactief en organisatie specifiek. Hierbij kan een overzicht gegeven worden van relevante trends en ontwikkelingen die impact hebben op de toekomstvisie van de organisatie, zoals maatschappelijke, geopolitieke, technologische, klimaat gerelateerde en macro-economische aspecten. Deze inzichten benadrukken het belang van het effectief omgaan met onzekerheden.
Tevens kan worden aangegeven hoe scenarioplanning een waardevol instrument is om hiermee om te gaan. Naar behoefte kan dieper ingegaan worden op de concrete stappen die vervolgens kunnen worden gezet.